Bedrijf beëindigen of overdragen

Als jij je aan het oriënteren bent op het beëindigen of overdragen van je bedrijf, is het belangrijk om in een vroeg stadium een notaris erbij te betrekken. Er komen namelijk veel persoonlijke en zakelijke fiscaaljuridische kwesties bij kijken, het werkterrein van een Formaat Notaris.

Juridisch: welke rechtsvorm?

Het is van belang dat de juridische ondernemingsvorm optimaal combineert met de financiële regelingen die je wilt treffen. Daarnaast kan de ondernemingsvorm bepalend zijn voor de belasting die je bij de overdracht of beëindiging van je onderneming moet betalen.

Fiscaal: waarover betaal je belasting?

Als een onderneming wordt beëindigd, zal er altijd afrekening plaatsvinden met de fiscus over de winst die ontstaat bij het beëindigen van een onderneming (stakingswinst). De fiscus heft dan belasting over de winst van de onderneming, waarvan de belastingheffing door allerlei regelingen en faciliteiten vooruit is geschoven.

Persoonlijk: welke afspraken heb je gemaakt?

Bij de overdracht of beëindiging van je bedrijf spelen ook persoonlijke zaken een rol. Zo moet je rekening houden met de regels rondom het huwelijk (bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden) en erfrechtelijke aanspraken van eventuele kinderen bij je overlijden.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een Formaat Notaris. Kijk hier welk kantoor bij jou in de buurt zit.