Op welke manieren kan ik trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten?

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

Je kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in gemeenschap van goederen. Of onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels. Dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen dan niet in de gemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die alleen van jou waren. Raadpleeg de notaris voor de vraag wat voor jou het beste is.

Lees meer

 

‘Even’ een verklaring van erfrecht? Voor de notaris nog een hele puzzel!

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

Een verklaring van erfrecht is een akte waarin de notaris verklaart wie als erfgenaam is van de nalatenschap van de overledene. Een dergelijke verklaring wordt door banken gevraagd als de erfgenaam over de banktegoeden van de overledene wil beschikken. Behalve banken kunnen ook verzekeringsmaatschappijen en de Belastingdienst om zo’n verklaring vragen. Voordat een verklaring van erfrecht kan worden afgegeven, moet er heel wat gebeuren.

Lees meer

 

Prinsjesdagstukken 2017

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

Op 19 september 2017 was het Prinsjesdag. Op deze pagina vindt u de nieuwe Miljoenennota, Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende stukken. Voor het notariaat is van belang de nieuwe regelgeving omtrent de bepaling of het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden aanleiding geeft tot heffing van schenk- of erfbelasting. Raadpleeg daarvoor uw notaris.

Lees meer

Levenstestament en volmacht. Wat is het en voor welke situaties regel je dit?

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

In een levenstestament of volmacht staan jouw wensen voor de situatie waarin je door ziekte of ongeval niet meer in staat bent om zaken zelf te regelen. Je kunt dan iemand aanwijzen in wie je het volste vertrouwen hebt om jouw belangen te behartigen. Zo houd je zelf de regie en worden de zaken volgens jouw wensen geregeld. Raadpleeg de notaris voor verdere informatie.

Lees meer

 

Een bv en toch privé aansprakelijk

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

Een bv hebben en toch privé aansprakelijk zijn, kan dat? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Ja, dat kan! Het niet afsluiten van de gebruikelijke verzekeringen kan hier al voor zorgen. Ook kunnen schuldeisers bij u privé aankloppen. Het is daarom belangrijk om hier als bestuurder van een bv af en toe eens bij stil te staan.

Lees meer

 

 

Koopwoningen 7,8 procent duurder

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,8 procent duurder dan in mei 2016. Dat is de grootste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Lees meer

Beperking van de gemeenschap van goederen per 1 januari 2018

Door | Nieuwsflitsen | Geen reacties

Eigen vermogen dat voor de trouwdatum is opgebouwd én erfenissen en schenkingen vallen in het nieuwe systeem buiten de gemeenschap. De privé-goederen en privé- schulden vallen voortaan buiten de gemeenschap. De wettelijke gemeenschap van goederen wordt beperkt tot dat wat beide echtgenoten tijdens hun huwelijk verwerven. De gemeenschap omvat ook de vóórhuwelijkse gemeenschappelijke goederen als ook alle gemeenschappelijke schulden.
De regeling van verhaal wordt ook aangepast. Indien een privéschuldeiser van een echtgenoot verhaal zoekt op goederen die behoren tot de gemeenschap, is het verhaal beperkt tot de helft van de opbrengst van het uitgewonnen goed. De andere helft van de opbrengst komt de andere echtgenoot van de schuldenaar toe.

 

Lees meer