Ondernemen & rechtsvormen

Ondernemen

Bedrijf oprichten? Hier moet je aan denken:

Gefeliciteerd! Je wilt een bedrijf starten. Er zijn een paar keuzes die je eerst moet maken, bijvoorbeeld welke rechtsvorm het beste past.

Grofweg zijn er twee soorten rechtsvormen:

  • rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals de eenmanszaak en v.o.f.
  • rechtsvormen mét rechtspersoonlijkheid, zoals de B.V. en N.V.

Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je altijd privé aansprakelijk.

Wel of geen startkapitaal?

Jij bepaalt zelf in welke mate je privé aansprakelijk bent en hoe je omgaat met eventuele schulden die de onderneming maakt. Dat doe je door voor een bepaalde rechtsvorm te kiezen.

Er is geen minimaal startkapitaal wettelijk verplicht voor de oprichting van een B.V.

Maak een weloverwogen keuze

Voordat je start met je bedrijf is het verstandig om eerst eens met een notaris te gaan praten. Een Formaat Notaris heeft jarenlange zakelijke expertise en kan je op basis van deze ervaring precies vertellen wat raadzaam is in financieel, fiscaal en juridisch opzicht.

Bovendien kan een Formaat Notaris je de juiste vragen stellen, zoals:

  • Ga je de onderneming alleen runnen of samen met één of meerdere partners?
  • Wat zijn marktconforme leveringsvoorwaarden?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een adviesgesprek? Neem dan contact op met een Formaat Notaris.

Rechtsvormen

Welke rechtsvormen zijn er? En hoe verander je van rechtsvorm?

Organisatievormen zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid kun je zélf aansprakelijk worden gesteld. Er wordt dan geen onderscheid gemaakt tussen je privévermogen en het ondernemingsvermogen. Je bent dus met je gehele vermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van je onderneming.

De organisatievormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn:

De laatste twee zijn speciale vormen van een maatschap.

Organisaties mét rechtspersoonlijkheid

Rechtsvormen mét rechtspersoonlijkheid worden ook wel ‘rechtspersonen’ genoemd. Zo’n rechtspersoon heeft net als een mens zelfstandig rechten en plichten. Dit betekent dat je niet meer geld kunt verliezen dan het bedrag waarvoor je in de onderneming deelneemt. Hiermee is het risico dat je privé aansprakelijk wordt gesteld dus beperkt.

De organisatievormen met rechtspersoonlijkheid zijn:

Deze laatste twee zijn overigens veel minder geschikt voor het uitoefenen van een onderneming.

Verandering van rechtsvorm

In de loop der jaren verandert de samenstelling en succes van je bedrijf. Dit kan gevolgen hebben voor de rechtsvorm. Vraag jij je af of de huidige rechtsvorm van jouw onderneming nog wel voldoende past?

Misschien ga je toch liever voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid en zónder persoonlijke aansprakelijkheid. Belangrijk is dan dat je je bewust bent van de verschillende rechtsvormen en de rechten en plichten die daaraan vastzitten.

De fiscus ziet een omzetting van de rechtsvorm als het beëindigen van de bestaande ondernemingsvorm en het opstarten van een nieuwe ondernemingsvorm. Dit dient in principe te worden afgerekend over de winst die ontstaat bij het beëindigen van een onderneming (stakingswinst). In veel gevallen zijn er echter fiscale faciliteiten die ervoor zorgen dat bij de omzetting niet hoeft te worden afgerekend over de stakingswinst.

Doe de Ondernemers Scan

De Formaat Notaris weet alles over het omzetten van de rechtsvorm van je onderneming. Wil je liever een persoonlijk gesprek, neem contact op met een Formaat Notaris bij jou in de buurt.