Samenwonen

Jij en je partner gaan samenwonen. Of jullie wonen al een tijdje samen.
Jullie hebben je spullen bij elkaar gevoegd en misschien afspraken gemaakt over het betalen van de boodschappen en vaste lasten.

Als jullie uit elkaar gaan of er gebeurt iets met één van jullie, dan is het prettig wanneer je kunt terugvallen op een samenlevingscontract. Hierin staan alle afspraken die jij en je partner met elkaar hebben vastgelegd bij een notaris.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Eigendom: welke spullen zijn van wie?
  • Onderhoudsplicht: jullie spreken af voor elkaar te zullen zorgen tijdens en eventueel na de samenleving.
  • Vermogensgemeenschap: regeling ten aanzien van en/of -rekeningen.
  • Erven: Door opname van een verblijvingsbeding verkrijgt de ander in geval van overlijden alle gemeenschappelijke goederen.

Als je geen samenlevingscontract hebt en jullie gaan uit elkaar, dan is het vaak jouw woord tegen dat van je partner. Daarnaast zijn er nog enkele andere zaken niet geregeld:

  • Als jij bij je partner intrekt, kun je pas na twee jaar erkend worden als medehuurder.
  • Als één van jullie komt te overlijden, erft de ander niets van zijn of haar privé en/of gemeenschappelijke eigendommen of pensioen.
  • Heb je geregeld dat je partner wel iets erft door het maken van een testament? Dan betaalt je partner in de eerste vijf jaar aanzienlijk meer erfbelasting dan als jullie getrouwd of geregistreerd partners zijn.

Testament

Wil je dat bij jouw overlijden alle (privé) zaken naar je partner gaan? Laat dan een testament opstellen. Je hebt ook een testament nodig wanneer je wilt dat de goederen die je partner als gevolg van je overlijden zal verkrijgen, bij zijn overlijden weer terug naar jouw familie dienen te gaan.

Wist je dat je ook een testament (c.q. samenlevingscontract) zelf op kan stellen via DeDigitaleNotaris.com? Kijk HIER voor meer informatie.