Schenken & nalaten

Estate planning

Wil je je familielid helpen die in financiële nood zit. Of misschien wil je je kinderen te hulp schieten bij hun studie of de aankoop van een huis. Als je tijdens je leven een bedrag aan iemand schenkt, ‘op papier schenken’ heet dat, kan dat ook nog fiscaal voordeel opleveren.

Schenken en belasting

Als je aan iemand een bedrag schenkt, moet je daarover meestal schenkbelasting betalen. Er zijn een aantal vrijstellingen, zoals een jaarlijks bedrag aan je kinderen of kleinkinderen. Ook kun je eenmalig een groter bedrag aan je kinderen schenken, mits de schenking wordt besteed voor een studie of eigen woning.

Verhoogde vrijstelling in 2017

In 2017 wordt de vrijstelling verhoogd naar 100.000 euro. Dat betekent dat je eenmalig 100.000 euro belastingvrij mag schenken. De regels zijn als volgt:

  • 100.000 euro voor uw eigen kind of een ander (18-40 jaar) als het voor de eigen woning wordt besteed;
  • 25.500 euro (afgerond) van een ouder aan een kind (18-40 jaar), zonder voorwaarden;
  • 53.000 euro (afgerond) voor een studie of opleiding;
  • 5.300 euro (afgerond)  aan een kind, zonder voorwaarden;
  • 2.100 euro (afgerond) aan iedereen, zonder beperking in de besteding van het geld (geen apart doel).

Ben je 40 jaar of ouder, maar is je partner jonger dan 40 jaar? Dan geldt de eenmalige vrijstelling ook voor jou.

Om optimaal van deze nieuwe schenkingsregeling te profiteren, kun je verschillende schenkingen combineren. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van de hypotheekschuld en een vrij te besteden bedrag.

Inhaalvrijstelling

Als je al eerder een schenking hebt ontvangen voor een eigen woning, kun je in 2017 of 2018 gebruikmaken van de ‘inhaalvrijstelling’. Hiermee mag je nog een keer belastingvrij een schenking ontvangen van € 46.500. Het maakt niet uit hoe hoog het bedrag was van de eerder ontvangen schenking. Deze inhaalvrijstelling vervalt per 1 januari 2019.

Heb je vragen over schenken? Wil je dit jaar nog een bedrag schenken aan je kinderen? Neem dan contact op met je Formaat Notaris.